WhatsappBuurtpreventie

WABP-logo-transp-kleinHet doel van buurtpreventie is een veilige en leefbare buurt. En dus zorgen bewoners, politie en gemeente er samen voor, dat bepaalde vormen van criminaliteit (zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde) worden bestreden. Steeds meer wijken in de gemeente Menterwolde hebben een buurtpreventie WhatsApp-groep waarin bewoners elkaar waarschuwen als er onraad dreigt. In december  werden in Muntendam 2 inbrekers op heterdaad aangehouden dankzij alerte buurtbewoners die verdachte bewegingen in de buurt hadden gesignaleerd.

De voorkeur geniet dat de inwoners van een wijk zelf een groep samen stellen door buurtbewoners te benaderen (dit verdient de voorkeur omdat er een proactieve houding van de burger wordt verwacht waarin zijzelf leidend zijn en niet de gemeente of politie; deze faciliteren alleen).

Elke buurt WhatsApp-groep wordt beheerd door 1 of meer beheerders. Zij voegen nieuwe leden toe. Beheerders nemen het voortouw door in Whatsapp een groep aan te maken en alle nieuwe deelnemers met hun telefoonnummer toe te voegen. Er zal dus aan de voorkant tijdens de werving iemand het voortouw moeten nemen om de lijst met nieuwe deelnemers bij te houden waarbij hun adres en telefoonnummer worden genoteerd.

Aangezien het hier gaat over veiligheid is de gemeente de eerst aangewezen instantie om de bewoners te ondersteunen in de organisatie van het opzetten van WhatsApp, de politie (bijvoorbeeld de wijkagent) kan ondersteunen aanspreekbaar zijn voor de beheerders die WhatsApp in de buurt organiseert en onderhoud.

Er is steeds meer interesse om Buurtpreventie  WhatsApp-groepen met elkaar op te starten.
Zo zijn er al enthousiaste groepen bewoners omgeving Boslaan, Heiligelaan en Stationsbuurt in Zuidbroek en de Oosterdreef Noordbroek, gestart om een BuurtWhatsApp-groep netwerk op te zetten in hun buurt.
Ook de dorpsraden staan achter het initiatief.

Daarom zijn de gemeente Menterwolde en de politie dan ook op zoek naar buurtbewoners van Meeden, Muntendam, Noordbroek en Zuidbroek die in hun buurt/wijk als beheerders te willen fungeren van hun wijk Whatsapp buurtpreventie.

 Wilt u meer weten of aanmelden?
Op dinsdag 14 maart 2017 om 19.30 uur

is er een voorlichtings-/ inventarisatiebijeenkomst voor belangstellenden in dorpshuis De Broeckhof in Zuidbroek.
Vanuit de politie is de wijkagent het aanspreekpunt belangstellenden. Hij gaat de interne communicatie richting de politieorganisatie in gang zetten.