Snoeien en kappen van bomen / Essentaksterfte

Bomenkap hertenkamppark 20160304Afgelopen jaar is In opdracht van de gemeente Menterwolde door Werkmaatschappij IBOR een bomen snoeiplan opgesteld. In dit plan staan de straten waar snoeiwerkzaamheden en/of dunning (kap) plaats gaat vinden.  Meer informatie is hier te vinden.

Op 4 maart werden zieke bomen in het park bij het Hertenkamp gekapt.

Verschillende essen in Zuidbroek verkeren in een zeer slechte conditie. Ze zijn in ernstige mate aangetast door de Essentaksterfte. Deze wordt veroorzaakt door een schimmel De ziekte verspreid zich op een natuurlijke manier, waarbij schimmelsporen verplaatsen door de wind.
Er is op dit moment geen manier om de ziekte te bestrijden.
De schimmel groeit in houtvaten van besmette essen, waardoor vaten verstopt raken en takken en bladeren verdrogen en afsterven. Herstel is uitgesloten.
In het kader van veiligheid is het noodzakelijk, om actie te ondernemen.

De komende dagen zullen nog op volgende locaties werkzaamheden worden uitgevoerd:
– Zaterdag 5 maart 2016: Stationsstraat in Zuidbroek
– Zaterdag 12 maart van 07.00 uur tot 19.00 uur zal in verband met het kappen van bomen langs de Tussenklappen oostzijde de gehele weg worden afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de N33. Fietsers en bromfietsers kunnen gebruik blijven maken van de Tussenklappen westzijde